Het Mulligan concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn. Maar wat is het Mulligan concept nu precies en hoe wordt deze techniek toegepast? We leggen het uit.
Spier of gewricht?
Een gewricht hoort gewoon te bewegen. Tenminste, dat verwachten wij. Toch?
Helaas is het zo dat er af en toe een gewricht niet doet wat het moet doen.
Er ontstaan pijnklachten bij bewegen. Hoewel er vaak gedacht wordt aan een spierprobleem, kun je een gewricht niet altijd helemaal uitsluiten.
Het Mulligan concept
Binnen ons centrum houden wij ons bezig met een vorm van manuele therapie dat Mulligan Concept heet. Er is veel bewijs voor het principe en verschillende stromingen binnen de manuele therapie gebruiken dit concept. Het principe is als volgt: een gewricht heeft een ideaal rol- en glijmechanisme. Het ‘sporen’ van het gewricht. Als dat verstoord is en het gewricht ‘spoort’ niet goed, geeft dat klachten.
Door een kleine correctie te geven aan die rol-glij beweging is het vaak mogelijk de beweging pijnvrij te maken.
Denk maar aan een laadje in een kast; als deze niet geheel in het ‘spoor’ zit, gaat deze stroef open en dicht. Met een kleine correctie glijdt het laadje als vanouds.
Toepassing Mulligan concept
Toepassing van de methode vindt alleen plaats, als er is voldaan aan één belangrijke stelregel: de beweging moet met behulp van de therapeut 100% pijnloos zijn. Wordt niet voldaan aan die stelregel, dan is deze behandelmethode niet geschikt om die klacht te behandelen volgens het Mulligan concept.
Bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam is Koos Hoogedoorn gespecialiseerd in het toepassen van het Mulligan concept. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hen opnemen via het nummer 020-622 0572. Mailen kan uiteraard ook, via koos.hoogedoorn@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl