Herniaklachten

Hernia Centrum Amsterdam

Wat is een hernia?

Een hernia (in het Engels een ‘Herniated disc’) is een beschadiging van de tussenwervelschijf die direct, of soms zelfs indirect druk geeft op een zenuw van de rug of nek. Pijn in de rug of nek wordt soms gevoeld, maar vaak ook niet. Dit maakt de diagnose lastiger. Wel is er vrijwel altijd een uitstralende pijn naar een of beide benen (bij een lage rughernia) of naar een of beide armen (bij een nekhernia).

In sommige gevallen kan men het been of de arm niet meer gebruiken en kan deze doof/gevoelloos of zelfs krachteloos voelen. In het geval van een lage rughernia is zelfs verlies van controle over de blaas mogelijk. In dit soort gevallen is een bezoek aan de neuroloog noodzakelijk.

Druk op de zenuw is de boosdoener, waarbij elke drukverhoging, zoals niezen, hoesten en persen, grove lichaamsbewegingen of te veel belasten in het algemeen de klachten kan laten toenemen. Denk aan zitten, bukken en in de meest acute gevallen zelfs staan!

Hoe komt het dat de tussenwervelschijf gaat uitpuilen?

Als je een MRI-scan zou laten maken van iemand met een herniaklacht, zie je vrijwel altijd dat de kwaliteit van de tussenwervelschijf achteruit is gegaan.
Dat wil zeggen dat in veruit de meeste gevallen de vochthoudendheid is verminderd, de tussenwervelschijf “droogt” dan als het ware uit.
En er geldt: Hoe “droger” de schijf wordt des te minder soepel en veerkrachtig hij wordt. De flexibiliteit en de schokabsorberende functie van de schijf neemt dan af. Deze druk kan dan niet meer opgevangen worden met als gevolg dat de schijf gaat uitpuilen en zelfs soms kan scheuren.

Hernia Centrum Amsterdam

Wat kun je doen bij herniaklachten met fysiotherapie?

In de eerste sessie bestaat onze begeleiding, naast het fysiotherapeutisch onderzoek, uit het geven van heel veel informatie. We geven ook veel achtergrondinformatie over het ontstaan van de hernia.

Wat is de oorzaak

Wat is de oorzaak dat er meer belasting op de tussenwervelschijf gekomen is dan dat hij aankan? Meteen stellen we zogenaamde leefregels op: Wat mag wel en wat is absoluut niet raadzaam te doen in de fase waarin je je bevindt? Het is belangrijk je daaraan te houden!

In overleg gaan we kijken hoe we ervoor zorgen dat in ieder geval de druk op de tussenwervelschijf niet nog verder toeneemt. Als het lukt de druk te normaliseren, of nog liever: te verminderen, neemt de druk op de zenuw af en daarmee verminderen ook vaak (delen van) de klachten.

De behandeling bij herniaklachten

Ook gaan wij direct proberen de druk op de zenuw te verminderen.
Dit doen wij door specifieke mobilisatie- en rektechnieken, die wij in elke fase op een andere manier zullen toepassen. Hierbij kun je denken aan (een vorm van) manuele therapie en oefentherapie, gecombineerd met huiswerkoefeningen. Maar ook is een enkele keer een vorm van massage noodzakelijk om de pijn te dempen en de rug te versoepelen zodat de specifieke technieken beter uitgevoerd kunnen worden.

Optimaliseren belastbaarheid en de algemene weerstand

Tot slot wordt er door ons een trainingsprogramma samengesteld dat als doel heeft de belastbaarheid en de algemene weerstand te optimaliseren en eventueel de sport die men beoefend (heeft) weer zo maximaal mogelijk te kunnen beoefenen. Zelfs topsport!

Direct een afspraak maken

Afspraak maken? Plan nu direct zelf je afspraak in.

Tot slot

Dit hele programma is alleen mogelijk als er volledige “commitment” aanwezig is! Je dient 100% gemotiveerd te zijn om dit programma aan te gaan. Het kan soms weken en zelfs maanden duren voordat men weer de oude is.

Samenwerking met specialisten

Afwachten is vaak, bij zo veel pijn, geen optie. Maar opereren is dat ook niet. Dat kan altijd nog! Wij werken nauw samen met diverse medisch specialisten in ziekenhuizen en klinieken om direct te kunnen overleggen, mocht dat noodzakelijk zijn.

Vergoeding fysiotherapie

De behandelingen worden vergoed uit het aanvullende pakket en gaan van je tegoed voor fysiotherapie af. Het aantal behandelingen waar je recht op hebt, kun je vinden in je polisvoorwaarden van je zorgverzekering.
We werken volgens de laatste en meest uitgebreide beroepsstandaarden die gesteld worden door het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie en hebben contracten met bijna alle zorgverzekeringen.

Logo Hernia Centrum Amsterdam

Afspraak maken

Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen via het nummer 020-337 5534. Of stuur een mail naar info@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl.