Longfysiotherapie

Longfysiotherapie en COPD bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam

Al een aantal jaar begeleiden wij in onze praktijk mensen met verschillende soorten longklachten, zoals COPD en astma. Maar wat is COPD nu eigenlijk en wat voor invloed heeft longfysiotherapie op deze klachten?

COPD

COPD is een afkorting van de term Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronische obstructieve ziekte van de longen. Helaas is dit een blijvende aandoening. Bij COPD treedt er een beschadiging van de longen op, waardoor u ook moeilijker ademhaalt. De hoeveelheid zuurstof die u opneemt is verminderd, waardoor er naast het moeilijker ademhalen ook benauwdheid kan optreden. Eigenlijk is COPD een soort van verzamelnaam voor longaandoeningen, zoals bronchitis (een chronische ontsteking aan de luchtwegen) en emfyseem (vermindering van het longvolume). De meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van COPD is roken, maar ook erfelijkheid en het lang blootgesteld worden aan schadelijke stoffen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van deze longziekte.

Astma

De oorzaak voor het ontstaan van astma is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat wel vast staat is dat Astma een continue ontsteking van de longen veroorzaakt. Of beter gezegd, astma zorgt voor een tal van verschillende kleine ontstekingen die de luchtwegen kunnen vernauwen.

Wat kan longfysiotherapie voor u betekenen?

Als longfysiotherapeut kun je beide groepen longpatiënten goed helpen. Longfysiotherapie richt zicht op verschillende dingen, zoals het geven en aanleren van ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op het aanleren van ademhalingstechnieken, waardoor u makkelijker kunt ademhalen en beter met de benauwdheid om kunt gaan. Daarnaast kan de longfysiotherapeut een oefenprogramma samenstellen om op een prettige manier de conditie te verbeteren. Het verbeteren van de conditie zorgt er mede voor dat de zuurstof die binnenkomt zo optimaal mogelijk door het lichaam kan worden gebruikt.

Iedereen die bij ons onder behandeling komt wegens longklachten, krijgt eerst een uitgebreid onderzoek, zodat we de behandeling specifiek op uw persoon kunnen afstemmen. We starten het behandeltraject altijd met een intake. We bespreken uw klachten, uw verwachtingen en nemen vragenlijsten af. Hierdoor krijgen we een goed beeld van uw belemmeringen in het dagelijks leven. Hierna volgt het onderzoek, waarbij we o.a. kijken naar de lichamelijke conditie en de spierkracht. Aan de hand van de resultaten wordt een behandelplan opgesteld. Uiteraard wordt hierbij ook rekening gehouden me u persoonlijke doelen.

Long Revalidatie Netwerk Amsterdam

Tevens zijn wij verboden aan het LoRNA, het Long Revalidatie Netwerk Amsterdam. Dit netwerk bestaand uit longfysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van COPD en Astma. Elk jaar volgen wij gezamenlijk scholingen om onze kennis nog verder te ontwikkelen.

Long revalidatie netwerk amsterdam

Afspraak maken

Bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam is Sanne Goede  werkzaam als longfysiotherapeut. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hem opnemen via het nummer 020-622 0572. Of stuur een mail naar sanne.goede@fysiotherapie.com