Longfysiotherapie

Longfysiotherapie en COPD bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam

Al jaren begeleiden wij in onze praktijk mensen met verschillende soorten longklachten, zoals COPD en astma. Maar wat is COPD nu eigenlijk en wat voor invloed heeft longfysiotherapie op deze klachten?

COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, een chronische obstructieve ziekte van de longen. Helaas is dit een blijvende aandoening waarbij de longen beschadigd raken, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof die je opneemt af, wat benauwdheid kan veroorzaken. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals bronchitis (een chronische ontsteking van de luchtwegen) en emfyseem (vermindering van het longvolume). De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken, maar ook erfelijkheid en langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen kunnen een rol spelen.

Astma

De precieze oorzaak van astma is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat astma een continue ontsteking van de longen veroorzaakt. Deze ontstekingen kunnen de luchtwegen vernauwen, wat verschillende symptomen kan veroorzaken.

Wat kan longfysiotherapie voor u betekenen?

Als longfysiotherapeut kan ik je helpen bij zowel COPD als astma. Longfysiotherapie richt zich op ademhalingsoefeningen en technieken die je helpen gemakkelijker te ademen en beter met benauwdheid om te gaan. Daarnaast kunnen we een oefenprogramma voor je samenstellen om je conditie op te bouwen en je spierkracht te verbeteren. Een betere conditie zorgt ervoor dat de zuurstof die je inademt zo optimaal mogelijk door je lichaam wordt gebruikt.

Iedereen die bij ons komt met longklachten, krijgt eerst een uitgebreid onderzoek. Dit doen we om de behandeling specifiek op jou af te stemmen. We beginnen altijd met een intakegesprek waarin we je klachten en verwachtingen bespreken en vragenlijsten afnemen. Zo krijgen we een goed beeld van je belemmeringen in het dagelijks leven. Vervolgens doen we een lichamelijk onderzoek waarbij we onder andere kijken naar je conditie en spierkracht. Op basis van de resultaten stellen we een behandelplan op, waarbij we ook rekening houden met jouw persoonlijke doelen.

Long Revalidatie Netwerk Amsterdam

Tevens zijn wij verboden aan het LoRNA, het Long Revalidatie Netwerk Amsterdam. Dit netwerk bestaand uit longfysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van COPD en Astma. Elk jaar volgen wij gezamenlijk scholingen om onze kennis nog verder te ontwikkelen.

Long revalidatie netwerk amsterdam

Afspraak maken

Bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam zijn Sanne Goede en Saphira Buddelmeijer werkzaam als longfysiotherapeut. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hem opnemen via het nummer 020-622 0572. Of stuur een mail naar info@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl.