Chronische pijn

Chronische pijn fysiotherapie Amsterdam

Chronische pijn: Wat houdt het in?

Chronische pijn kan een diepe impact hebben op je dagelijks leven. Het is een veelvoorkomende aandoening, waarbij ongeveer 20% van de mensen hiermee te maken krijgt.

De kijk op pijn heeft in de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. Tegenwoordig ligt de nadruk vooral op het geven van goede informatie en ondersteuning bij het actief blijven ondanks de pijn.

Vragen die vaak spelen bij chronische pijn zijn:

  • Zit de pijn in mijn hoofd? Stel ik me aan? Heeft het een psychische oorzaak?
  • Is het veilig om te bewegen met pijn? Kan ik niets beschadigen? Moet ik de pijn negeren?
  • De foto’s tonen dat ik artrose heb; betekent dit dat mijn klachten nooit zullen verdwijnen?
  • Mijn rug is versleten, is het dan wel verantwoord om te bewegen?
  • Kan er iets aan worden gedaan? Is er een oorzaak?
  • Als ik zoveel pijn ervaar, moet er toch iets ernstigs aan de hand zijn?

Chronische pijn en fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan je helpen bij klachten die verband houden met chronische pijn of onbegrepen lichamelijke klachten. Fysiotherapie biedt in Amsterdam waardevolle ondersteuning bij chronische pijn, zodat je leert hoe je actief kunt blijven en de pijn kunt begrijpen.

Mensen met chronische pijn hebben vaak angst om te bewegen, omdat elke beweging pijnlijk kan zijn. Alleen al het vooruitzicht van mogelijke pijn kan de ervaring van pijn verergeren, zelfs als de pijn in werkelijkheid niet toeneemt.

Desondanks is bewegen van groot belang. De fysiotherapeut helpt je eerst om inzicht te krijgen in je pijn, waardoor je minder bang hoeft te zijn en begrijpt dat bewegen ‘veilig’ is.

De fysiotherapeut bekijkt daarna welke behandelmethode het beste past bij jouw situatie. Inmiddels is steeds beter bekend welke benadering geschikt is voor welke patiënt. Hierbij gaat het niet alleen om de klachten (zoals rug-, hoofd- of buikpijn), maar ook om bio-psycho-sociale factoren. Net zoals smaak en taal zich ontwikkelen, groeit ook ieders pijnbeleving door de jaren heen op een unieke manier. Pijn is namelijk een beschermingssysteem, dat zich bij ieder mens anders ontwikkelt.

Bij chronische pijn is het belangrijk om eerst een breed beeld (bio-psycho-sociaal) te schetsen van jou en je leven om een goed behandelplan op te stellen. In de meeste gevallen richt het behandelplan zich op het anders omgaan met pijn en het aanpassen van je slaap- en activiteitenpatroon.

Pijn na een trauma

Soms heeft chronische pijn een link met een eerder trauma, zoals een ongeluk, een operatie, een bevalling of een bedreigende gebeurtenis. In die gevallen kan de ondersteuning van een psycholoog waardevolle inzichten en effectieve resultaten bieden.

Wanneer de bio-psycho-sociale anamnese uitwijst dat er op meerdere gebieden knelpunten zijn, zoeken we actief naar mogelijkheden voor samenwerking met andere disciplines, om zo tot een multidisciplinaire behandeling te komen.

Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)

Soms blijven lichamelijke klachten aanhouden zonder een duidelijke oorzaak. Dit staat bekend als aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), ook wel psychosomatische klachten genoemd.

Psychosomatische klachten kunnen je leven sterk beïnvloeden. De pijn- of uitvalsklachten zijn heel reëel, maar een lichamelijke oorzaak blijft onvindbaar, zelfs na onderzoek door een huisarts of specialist.

Veelvoorkomende klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • (onbegrepen) pijnklachten
  • duizeligheid en hoofdpijn
  • spier- en gewrichtspijn
  • benauwdheid
  • hartkloppingen
  • druk op de borst
  • chronische klachten

Omdat deze klachten levensecht zijn, kan het lastig zijn om te accepteren dat psychische factoren ook een rol kunnen spelen.

Als je aanhoudende lichamelijke klachten hebt, kun je bij ons terecht voor Psychosomatische Fysiotherapie. Bij deze aanpak worden alle fysieke, psychologische en sociale factoren in de behandeling meegenomen, inclusief je leef- en werkomstandigheden. Daarnaast werken we samen met andere deskundigen zoals de huisarts, specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Bij een chronische aandoening die op de chronische lijst staat, wordt fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering worden de eerste 20 behandelingen vanuit deze aanvullende dekking vergoed.

Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met je zorgverzekeraar om zeker te weten of je in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Meer informatie vind je op de website van Zorgwijzer.

Chronisch Pijn Specialist

Binnen onze praktijk is Stephanie van Baarsen gespecialiseerd in chronische pijn en psychosomatische pijnklachten. Stephanie is werkzaam op onze praktijk op de Westerstraat. Daarnaast werkt ze ook nog twee dagen per week bij Pijnprofessionals.

Vraag gerust naar Stephanie bij het maken van een afspraak voor chronische pijn of neem contact met ons op voor meer informatie. Onze praktijk in Amsterdam biedt gespecialiseerde fysiotherapie bij chronische pijn en probeert de wachttijd zo kort mogelijk te houden, zodat je snel aan de beurt bent.

Afspraak maken

Plan eenvoudig en snel online je afspraak in via onderstaande button. Je kan voor het maken van een afspraak ook bellen naar 020-2403099 of een mail sturen naar info@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken? Plan nu direct zelf je afspraak in.