Ons lymfesysteem loopt door ons hele lichaam. Het voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en maakt een groot deel uit van ons afweersysteem. Het lymfesysteem bestaat zowel uit lymfebanen die het vocht transporteren als lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfevocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen, buik en in de hals zitten veel lymfeknopen.
Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een vochtophoping of zwelling in een deel van het lichaam ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem. Dit kan aangeboren zijn, maar ook het gevolg van bijvoorbeeld een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of doorgesneden, of door bestraling waarbij er lymfeklieren zijn beschadigd.
Symptomen
Lymfoedeem kan overal in het lichaam voorkomen, maar het wordt meestal in de armen of de benen waargenomen. Dit kan zich uiten in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Lymfoedeem hoeft dus niet altijd pijnlijk te zijn, maar kan wel hinderen in de dagelijkse bezigheden.
Fysiotherapeutische behandelmogelijkheden
De oedeemfysiotherapeut kan het lymfoedeem door middel van verschillende technieken behandelen;
- Manuele lymfedrainage. Dit is een zachte massagevorm en is op het hele lichaam toepasbaar. Het heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.
- Lymftaping. Er kan gebruik gemaakt worden van lymfetaping om de lymfestroom te stimuleren.
- Zwachtelen/bandageren. Hierbij krijgt het vocht minder de kans om terug te stromen naar het aangedane gebied.
- Oefentherapie. Dit ter verbetering van het vochttransport in het gehele lichaam en het algehele welbevinden.
De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert en heeft een sterk informatief karakter. Daarna wordt in overleg met de patiënt bepaald wat de frequentie van de therapie zal zijn.
Vergoeding lymfedrainage
Lymfdrainage (of oedeemtherapie) wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering en in veel gevallen wordt het na de twintigste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wilt u deze behandeling vergoed krijgen door uw verzekeraar dan heeft u een gerichte verwijzing oedeemtherapie nodig van de huisarts of specialist.
Direct een afspraak maken
Afspraak maken? Plan nu direct zelf je afspraak in.
Afspraak maken
Bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam is Dieke Zondervan werkzaam als oedeem therapeut. Direct online een afspraak bij haar inplannen kan via de bovenstaande button.
Wil je toch nog iets meer informatie over de behandelmogelijkheden of telefonisch een afspraak maken? Dieke is te bereiken via het nummer 020-337 553 of mail naar dieke.zondervan@fysiotherapiecentrumamsterdam.nl.