Wil je beginnen met hardlopen? Harstikke goed. Met deze 5 tips helpen we je graag alvast een beetje op weg!

Hardloopschema voor beginners

Daar ga je dan. Sportkleding en hardloopschoenen aan. Je bent er klaar voor. Maar hoe te beginnen? Gewoon gaan rennen en kijken waar het schip strand? Of liever toch een hardloopschema?

Een goede keuze is om te beginnen met een hardloopschema. Met een schema bouw je de trainingen rustig op totdat je de door jouw gestelde afstand kunt rennen. Door de opbouw van het schema verklein je de kans op blessures, went je lichaam beter aan de belasting en bereik je sneller je doel.

Bouw je schema rustig op

Het is waarschijnlijk een tijd geleden dat je voor het laatst hardgelopen hebt of misschien is dit wel de eerste keer dat je de hardloopschoenen aantrekt. Een tip om blessurevrij te blijven, bouw je schema rustig op en luister naar je lichaam. Je lichaam moet wennen aan deze nieuwe belasting en dat kan soms spierpijn opleveren. Een beetje spierpijn mag je best hebben, maar ben je helemaal stram, neem dan nog een extra dagje rust. Hou je hiernaast goed aan het schema. Beginner schema’s bevatten vaak periodes van wandelen en snelwandelen. Skip deze niet, maar bouw je schema rustig op.

Loop niet te hard

Als je begint met hardlopen draait het niet allemaal om de snelheid. Focus je op de duur van de training. Begin op een rustig tempo en volg de aanwijzingen van je hardloopschema. Een belangrijk deel van het hardlopen is je ademhaling. Probeer rustig te blijven ademhalen als je rent. Dit is veel makkelijker als je rustig begint met hardlopen dan als je het opbouwschema begint met een sprint.

Goede hardloopschoenen

Beginnen met hardlopen op je gewone sneakers is vragen om problemen. Door de geringe schockabsortie van je sneakers vangen je gewrichten en spieren als ware steeds de klap op. Dit veroorzaakt op den duur blessures. Deze blessures kan je voorkomen door te gaan rennen met goede hardloopschoenen die passen bij jouw voeten en manier van rennen. De sportwinkels gericht op hardlopen kunnen je voorzien van een goed advies.

Neem ook je rust

Je bent net begonnen met hardlopen en je hebt helemaal de smaak te pakken. Goed bezig! Dat smaakt naar meer he? Het is verleidelijk om meer en langer te gaan rennen, maar probeer je evengoed aan het opbouwschema voor de beginnende hardloper te houden. Je lichaam is aan het wennen aan deze nieuwe belasting en heeft ook rust nodig om te herstellen. Zo voorkom je blessures en zorg je ervoor dat je straks langer, verder en blessurevrij kan hardlopen.

Loopanalyse

Hardlopen is helaas een sport die in verhouding veel blessures met zich meebrengt. Doormiddel van een (hard)loopanalyse kunnen we middels een video opnamen je hardlooptechniek analyseren en verbeteren. Zo kun je blessures verminderen of voorkomen. Middels de analyse krijg je meer inzicht in je looptechniek en kunnen je hardloopprestaties worden verbeterd.

De loopanalyses bij Fysiotherapie Centrum Amsterdam worden uitgevoerd door Peter Gründer op onze locatie op de Westerstraat.

Direct een afspraak maken

Afspraak maken? Plan nu direct zelf je afspraak in.